EAK Vel rapporterer fra årets Birkebeinerritt og Fredagsbirken

EAK Vels utsendte reporter var på plass i Rosinbakkene under årets Birkebeinerritt og Fredagsbirken.

I år som i fjor var værforholdene mye bedre på fredag enn lørdag. Undertegnede koste seg i solen på fredag med store mengder kaffe og kaker.

Stemningen blant syklistene på fredag var særdeles gemyttlig og kommentarer som «det der så mye bedre ut», «skal vi bytte plass» og «vil du overta herifra» kom fra mangle syklister. De fleste tok turen som nettopp det; en fin tur over fjellet.

Lørdag var det i tjukk tåke, duskregn og litt vind fra morgenen av. Ikke like fristende å sitte og kose seg Rosinbakkene med andre ord. Men jeg var på plass ved 10.30 tiden og stemningen blant syklistene var noe helt annet. Her gjaldt det å ikke snakke bort energien, men har fult fokus på komme fort opp og klare merket i rittet. Regndress ble utover lørdagen et obligatorisk antrekk for publikum, noe jeg tror syklistene også ville satt pris på sammen med en kopp kaffe.
Utover lørdagen plasket regnet ned, vinden økte på og syklistene ble bare mer og mer like – med gjørme overalt. Men de fleste etterlevde mottoet; ut på tur – aldri sur!

Forskjellen på Fredagsbirken og Birkebeinerrittet er først og fremst antall deltakere, ikke mulighet for å ta merket på fredag og ikke minst været….. J

De berømte Rosinbakkene fører løperne opp fra Storstilen til Aksjøen og er løypas bratteste, lengste og tyngste del. Som publikum her får man relativt god tid til å se syklistene passere. Noen sykler lett opp, noen ikke like lett, mens en del velger å gå.

Løperne har syklet ca. 60 km når de ankommer bakken og det tydelig at noen har åpnet vel hardt og sliter med krampe på dette stadiet av rittet. Så når undertegnende sto og delte ut cola ble dette tatt godt i mot.

Så hvis noen lurer på om de skal sykle neste år, så er det bare å starte treningen. Jeg står i Rosinbakkene med cola J

For EAK Vel – Kjetil Berntsen

Debattinnlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *