Et Sjusjøen i fritt fall?

Ringsaker kommune og grunneiere, her representert med Brøttum Almenning, Ringsaker Almenning og Pihl AS får gjennomgå i media; og det etter noter. Vi skal lete lenge etter å finne tilsvarende voldsom og massiv kritikk som nå er rettet mot disse aktører. Kritikken kommer fra fjern og nær, rik og fattig, ja sågar også fra Lillehammer kommune. I fare for å være belærende mener jeg at det burde finnes grenser for utbygging.

Og det later det til at det gjør når nå Pihl biter av seg halen og vil stanse bygging av høyblokka. Men det er for sent å snyte seg når nesa er borte! Det skytes fra hofta til høyre og venstre! Helt uten mål om mening?

Fra å være en setergrend som delvis har stått stille siden Sjusjøen Høyfjellshotell ble bygget for 80 år siden, har ikke Sjusjøen vært gjenstand for så stor oppmerksomhet. For jeg regner med at Sjusjøen stod på kartet da Norges første hotell med innendørs basseng var under bygging.

Med god hjelp av deler av rikspressen er Sjusjøen hauset opp som verdens langrennsparadis. Her blir det skiføre i enda 80 år sies det. 80 år folkens, hva er vel det, knapt nok en generasjon det jo. Det er i dag vi dekker bordet for neste generasjon. Kanskje ikke direkte sammenlignbart, men det tar generasjoner å bygge opp en gard, og den kan nedrives på rekordtid. Det siste kan virke som et mål.

Men er nå denne kritikken av utbygging berettiget eller er det sur oppgulp fra noen som misliker at andre får det til og tjener penger? Som kjent kan janteloven slå til over alt. Ja, jeg tror dette stikker dypere enn som så. Jeg tror kritikken har grobunn i at Sjusjøkjennere -og elskere faktisk er opptatt av å tenke noe lenger frem enn hva nesa rekker – og det i motsetning til de tidligere nevnte ”4 store”.

Ringsaker kommune tjener grovt på all utbygging i fjellet og er dessverre blendet av sin egen bankkonto. Jeg tror mange med meg, er forundret over hvor slepphendte de er blitt i sine dispensasjoner i byggesaker. Uten kritisk sans godkjenner de bygninger i høyde og bredde. Likeså er jeg forundret over grunneiere som gjør alt de kan for å bebygge og selge unna alt de kommer over av arealer. Da blir det er jo et paradoks at det trues med dagbø- ter om inngjerdingen rundt hytta overskrider 40 meter. Slikt borger ikke til særlig tillit.

Jeg skal ikke påberope meg å være mer verdensvant enn deg, men med noen år i Tyskland og månedsvis med skiloffing i Alpene er det påfallende å se hvordan enkelte land ivaretar sin kulturarv på en mesterlig måte. Infrastruktur er på stell, og fjøs vedlikeholdes og tas vare på om det så ligger midt i byen! Dyrene beiter ned årsvekst i alpinbakken, og store og små kirker er i god stand. Å ta vare på kulturarven handler om ydmykhet og respekt for tidligere generasjoners arbeid, folkens!

Pihl planlegger nytt ran. Lenge før vi har kommet til enighet om serviceavgiften planlegger, Pihl et nytt ran av hytteeierne. Skal vi tro Hamar Arbeiderblad planlegger Pihl de nye sommertakster i størrelsesorden 110 kroner, uansett kjørelengde. Det må være rom for å korrigere gangsynet (og gjerne fornuften) til Pihl når de bla pålegger oss å etterbetale investeringen de har gjort med ny bro ved demningen. Det har vært meg fremmed å tenke slike summer bli presentert for oss og jeg maner nå virkelig Pihl om å ta fornuften fatt. Det blir altså dyrere å kjøre noen kilometer på dårlig grusvei enn å kjøre på nye E6 med fire felter! Jeg er villig til å betale kr 30, uansett om det er sommer eller vinter, basta bom! Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen;

Nå er det pinadø nok!

Redaktør Erik Helli,

900 23 128 erik@helli.no

Debattinnlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *