Brannsikkerhet på alvor

Når det brenner: Forebygge, redde, varsle og slukke hvis det oppstår brann.

FOREBYGGE
Finn ut hva som kan være brannfarene i hyttaog forebygg dette før en brann oppstår. De vanligste kildene til brann i hytter kan være:

*Ildsted
Feil montering eller feil bruk. Bruk kun godkjente produkter og fagfolk til å montere. Det er også viktig å feie pipa. Det kan bestilles feiing av hyttepipa hos Ringsaker feiervesen. Fyr med tørr ved og riktig trekk for å få en
god forbrenning i ildstedet. Rengjør ildstedet ved behov, og fjern asken og anbring den til et trygt sted. Det kan være glør i asken i flere døgn.

*Levende lys
Forlat aldri et rom med levende lys. Plasser lys i god avstand fra brennbart materiale og bruk stødige ubrennbare lysestaker. Det finnes også i dag batteridrevet led lys som ser ut som talglys og som er meget fine, trygge og naturtro.

*Elektriske anlegg 230 og 12 v
Bruk kun fagfolk til montering av utstyret og bruk godkjente produkter. Ha alltid komfyr under oppsikt ved bruk, og pass på at varmeovner ikke er tildekket.

*Gass
Det kan oppbevares inntil 55 liter (2x11kg propan flaske inne i hytta). Bruk kun godkjent utstyr.
Hva kan du montere selv: Skifte gasslange med trykkregulator til f eks grillen/komfyr ol. (Gasslange har datostempling og er ferskvare og skiftes 2-3 hvert år, muligens oftere. Alt utover det som nevnt over om
gass, som f.eks. fast røropplegg for gass krever godkjent installatør. Kontroll av utstyret hvert 2 eller 3 år. Husk gassvarslere ved installasjonene.

*Du må være din egen brannmann i startfasen
Husk at du i starten må være din egen brann og redningsmann i fjellet. Det er lange avstander til nærmeste brannstasjon, ambulanse eller politi. Det er også vanskelig å finne frem i fjellet for redningsmannskaper og det er til tider vanskelig eller umulig å kjøre frem til hytta. Dette kan føre til at det tar lang tid før du får hjelp.

*Nødplakaten er et viktig hjelpemiddel til bruk for deg og redningsmannskaper
Gå inn på www.kartverket.no. Der står det beskrevet hvordan du går frem og lager Nødplakaten. Når du har laget denne, vil det her komme frem nyttig informasjon du kan lese opp og gi til nødetatene over telefon som, navn på almenning, området hytta ligger i, GPS koordinater, vegnavn osv.

*Brannøvelse og førstehjelp
Det er viktig å ha snakket om, og ha gjennomført brannøvelse sammen med barna, lær deg førstehjelp og ha tilgjengelig førstehjelpsutstyr, du vet aldri når du får bruk for det.

*Rømningsveier
Det er viktig å holde det ryddig. Husk at det vinterstid er spesielt viktig å måke vekk snøen foran vinduer, slik at disse kan brukes som rømningsvei. Husk også på dette når du måker av snø fra taket.

*Slukkeutstyr er påkrevd og plasseres hensiktsmessig
Det finnes 6 liter skumapparat som tåler frost og er godkjent, samt 6 kg pulverapparat. (Har du trykkvann på hytta kan brannslange benyttes, noe de færreste i EAK området har).

*Røykvarslere
Monter røykvarslere i soverom og tilstøtende rom som stue, kjøkken, aller helst seriekoblede. Husk å teste røykvarslerne når du kommer til hytta.

Debattinnlegg

Ett svar til “Brannsikkerhet på alvor”

  1. Kuåsen sier:

    En nyttig påminnelse. Sist natt brant en hytte ned på Heståsmyra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *