Skiløpere viktigere enn hytteeiere?

Av: Tor Holte

Sjusjøen regnes for å være Norges største hytteområde. En skulle da kanskje tro at servicenivået for hyttefolket var topp etter mange års utbygging av hyttefelt, stier/løyper og infrastruktur. Allikevel kan det virke som om tilreisende idrettsutøvere har høyere prioritet til tross for at de ikke bidrar verken i form av feste-/serviceavgift, og i mange tilfeller ei eller parkerings-/bompengeavgift.

Vi hytteeiere som betaler for oss i form av ulike avgifter, bør i det minste være trygge på at veien inn til hyttefeltene er trafikksikker og farbar hele året gjennom, men den gang ei. Sist helg måtte vi ta sjansen og kjøre i sneglefart inn til Aksjøen på speilblank is fordi Storåsen parkering AS ikke får lov (hvem bestemmer dette?) til å strø! Denne kjøreturen måtte vi til og med betale kr 175 for! Og dette er faktisk virkeligheten for flere hundre hytteeiere, frem til snøen har lagt seg og skisporene er fjernet fra det ene feltet av veien! Storåsen parkering AS måtte i helgen hjelpe flere biler opp fra grøfter og snøfonner på grunn av manglende strøing og at veien ikke var kjørt opp av traktor med kjettinger, for å sikre feste.

Er ikke Pihl AS klar over at denne situasjonen fører til konflikt mellom to interessegrupper og at de utsetter bilistene for fare?

Mangeårige hytteeiere kan fortelle at de som har ansvaret for å holde veien åpen og i kjørbar stand, visstnok er pålagt (?!) å prioritere å holde oppe skiløyper langs veien innover i fjellet. Så vidt vi har erfart er det et supert anlegg i Natrudstilen samt fine løyper som allerede er kjørt opp på selve Sjusjøen (les 135 km). Dette bør da være nok strekninger for ivrige skiløpere, og det bør ikke bety annet enn at en må gå løypene flere ganger hvis en vil trene ekstra mye. Det er ingen menneskerett at man skal kunne trene innover i fjellet selv om snøen har lagt seg!

Vi ber om forklaring på:
Hvordan grunneier/veiansvarlig kan unnlate å holde veien farbar for biler frem til januar hvert år av hensyn til skiløpere som kan benytte seg av fine, oppkjørte løyper på Natrudstilen og Sjusjøen?
Hvem er det som bestemmer at denne ordningen skal gjennomføres i Norges største hytteområde med ”et av Europas flotteste skianlegg” og til tider hindre hytteeiere å komme til fristedene sine?
Hva får Storåsen parkering AS/Pihl AS utbetalt i vederlag fra dem som bestemmer dette? For det må da være en økonomisk gulrot som gjør at denne prioriteringen blir gjort? Settes eventuelle midler over til løypekontoen for områdene?
Hvordan kan Storåsen parkering AS tillate seg å ta betalt for bom/parkering frem til januar hvert år når veien ikke er trafikksikker for dem som bruker den?

Tor Holthe
Aksjøen

Debattinnlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *