Storåsen og Pihl enige om løsning for resten av sesongen

Brøytebudsjettet er sprengt! På et arbeidsmøte med Pihl og Storåsen AS fikk vi for noen uker siden vite at det ville være svært vanskelig å levere brøyting etter den opprinnelige avtalen ut sesongen. Styret i EAK Vel var krystallklare på at Pihl nå måtte kjenne sin besøkelsestid og bidra, noe styret i Pihl ikke ville være med på.

HAs artikkel kan leses her

Heldigvis har man nå funnet en ordning som begge parter kan leve med. For kommende sesong står Pihl uten brøyteavtale fordi Storåsen har sagt opp avtalen. I sakens anledning har EAK Vel tatt en titt i bakspeilet og funnet ut at det en ny avtale må ha andre premisser i seg. Under kan du lese våre refleksjoner:

Brøyterutiner i endring

Vinteren har vært tøff, men det er nok bare halve sannheten og årsak til hva vi står ovenfor. Riktignok har vi i EAK Vel en fast prisavtale på brøyting, men i rettferdighetens navn står ikke avtalen i forhold til frekvensen på brøytingen.

EAK Vel har jobbet for både strøm og brøyting. Det er fordi vi visste at vi stadig får mer fritid og pensjonsalderen synker. For oss som er så heldig å ha hytte (det er mange av oss i Norge) kan altså brukerfrekvensen på hytta øke betraktelig. For mange er det helg hele uka og andre melder fra om ankomst både onsdag og torsdag. Andre igjen strekker helga til mandag. Hele tiden ønsker vi snøfri gårdsplass.

I sum er brøytefrekvensen på få år blitt helt forandret. I praksis er det nå brøyting til mange hytter hver eneste dag, ja kanskje også to ganger pr dag.

Men vi har også et annet aspekt. I EAKs område har vi nok relativt få utleiehytter. Det har den enkle forklaringen at vi ikke er tilsluttet offentlig infrastruktur. På andre siden av Kroksjødemningen er situasjonen en annen. Utleiehytter må snøfri gårdsplass hele døgnet og dette medfører selvsagt økt innsats fra brøytemannskapene. Vel så viktig, om ikke viktigere er at grunneierne aldri har solgt så mange hyttetomter som nå. Tomtene skal bebygges og igjen fører det til brøyting både morgen og kveld, og det til samme pris som vi hytteeiere betaler for.

Vi forstår jo alle at dette ikke kan gå i lengden og et av våre innspill til Pihl, som vi i første omgang forholder oss til, er at de tar ansvar for hver stikkvei fra Birkebeinerveien. Det er tid for payback for grunneier sin side og dette bør de kunne bidra med for den nå så mye omtalte serviceavgift. Valget om å ha brøyting av parkeringsplass foran hytta skal selvsagt fortsatt være frivillig og bør være et anliggende mellom hytteeier og entreprenør.

Sist men ikke minst er dette også problematisk om vi ser saken fra et miljøperspektiv. Entreprenøren som brøyter i vårt område har kontrakt med omlag 1200 hytter. Om vi tenker oss at hyttene i snitt har en  besøksprosent på 30-40% betyr det at det brøytes til mange hytter som ikke ser folk på lange tider. Det er kanskje ikke disse hyttene man skal prioritere. Dermed står vi igjen med å få implementert en form for varslingssystem hvor den enkelte hytteeier melder i fra om ankomsttid og betaler deretter. For storbrukere av hytta kan det bli noe mer kostbart, men vi antar at mange vil komme rimeligere ut av det. Og i tillegg kan vi innkassere en solid miljøgevinst.

Med fjellhilsen
Egil Bjørke
Leder i EAK Vel

 

Debattinnlegg

Ett svar til “Storåsen og Pihl enige om løsning for resten av sesongen”

  1. jan erik kaspersen sier:

    Vi er meget fornøyd med den jobben som Storåsen as gjør med vinterbrøyting av veier og parkeringer. Har full forståelse at dette er mye jobb og kostnadskrevende. Som hytteeier på Elgåsen 10 er jeg sterkt tvilende til om det er noen besparelse å brøyte når hytte eier varsler om det. Når de fleste veier vil være helt gjendrive og må brøytes på nytt vil dette medføre betydelig lengre tid for hver enkelt hytte , dette vil kreve mer maskiner og annet type utstyr . Alle vintre blir ikke snørike som den vi har hatt så jeg tror Storåsen as fortsatt vil greie dette utmerket fremover.
    Hilsen
    jan Erik kaspersen
    Elgåsen 10

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *